Inlägg från 7/3-2019: Det här inlägget kommer att handla om träning kopplat till kvinnohälsa, menscykel och utebliven mens. Hur hård fysisk träning utan rätt mängd återhämtning kan ha en påverkan till utebliven mens och hypotalamus amenorre. Det är skillnad på fysisk aktivitet och hård intensiv träning. Det handlar helt enkelt om HUR vi tränar.

Vad är det som gör det så utmanade att minska på träningen även om jag vet att det är exakt det min kropp behöver?

Har funderat kring vad det är som känns utmanade nu när jag minskar på träningen överlag och inte ska köra någon form av intervaller, löpning eller annan högintensiv träning. Dels är det känslan, känslan under och efter ett högintensivt pass som verkligen är magiskt. Att hjärtat slår sådär extra mycket och man är helt slut. Kicken och endorfinerna. Sedan har träning alltid varit min to go to. På det sättet är träningen fantastiskt, det kan ändra vår sinnesstämning och vårt humör väldigt snabbt. Men som med allt annat, använder vi det på fel sätt eller för mycket blir det en kostnad. Träning är världsklass det är inte det jag menar, men vi behöver olika typ av träning eller olika mycket beroende på var i livet vi är och hur vår livssituation ser ut. Det är även skillnad på fysisk aktivitet och hård träning. En stor stor skillnad. 

Träning som distraktion

Utmaningen blir när vi blir fästa vid träning eller använder träningen som en distraktion, ett sätt för att inte känna. När vi väljer att inte lyssna in kroppens signaler och vad vi verkligen behöver, utan tränar för att feeda egot, vårt mind. En viktig sak att reflektera över är när vi väljer att gå och köra ett hållkäftenpass fast vi i hjärtat vet att det inte alls är det vi behöver: Vad är det för känsla som vi försöker undvika eller distrahera oss ifrån? Kortsiktigt löser vi problemet, men i det långa loppet blir det en kostnad. Så frågan är om (när) vi börjar lyssna inåt, vad är det som finns där under? Vad är det vi inte låter komma fram? Det är ofta det vi håller fast vid som mest som vi behöver släppa greppet om. I början dyker det upp känslor av obehag, men under den känslan finner vi ofta frihet och frid. Där under finns så mycket kraft, en kraft vi kanske inte visste fanns.

Vill förtydliga att för vissa av oss handlar det om att vi behöver minska träning, för någon av oss kanske det handlar att vi behöver plocka bort träning helt under en period, för andra av oss fungerar det att fortsätta att träna men att förändra sättet som vi tränar. Det är som sagt stor skillnad på fysisk aktivitet (rörelse/motion) och att springa galna intervaller, spendera flera timmar på gymmet eller löpa milen varje. När träning blir ett måste, ett beroende eller ända sättet för att må bra. Då behöver vi fundera på vad som finns där under. Det går att hitta andra sätt för att må bra: promenader i skogen, yoga, dansa, aktiva meditationer, lugnare jobb osv. Allt handlar om dig, var du är och hur din kropp mår.

Vi behöver börja lyssna på kroppen och dess signaler. Om vi har utebliven mens är det något vår kropp försöker signalera. Nyckeln och lösningen finns oftast i vårt sätt leva. Det är power.

​Kroppen förändras, vi förändras, vårt inre förändras - vi förändras hela tiden. Att vara fäst vid din kropp kommer skapa utmaningar resten av ditt liv. Den är menad att förändras. För varje dag du känner motstånd mot din kropp, missar du en dag av magi. Embrace kroppen du har just nu. Där finns det så mycket kraft att hämta.