Nedan kommer det första inlägget som jag publicerade på instagram kopplat till kvinnohälsa, utebliven mens och hypotalamus amenorré för ett år sedan. Mina första inlägg kommer att följa det jag publicerat på instagram för att ni ska få en bakgrund hur allting började men också att ni får möjlighet att följa hela processen fram till nu.

Inlägget från 24/2-2019: Kvinnohälsa. Ett så otroligt viktigt inlägg. Dags att bli sårbar. Skala av några lager och prata om något som ligger mig nära hjärtat.

Visste ni att mens är kvinnas femte hälsotecken? 

Vårt femte hälsotecken, det är kraftfullt. Jag har förstått att menscykeln är är viktig - men inte HUR viktig. Bara det här har fått mig att förstå att det spelar ingen roll hur många bra val jag gör för min hälsa om kroppen ändå inte fungerar som den ska. Jag behöver komma ned till orsaken, oavsett vad det innebär. Oavsett vilka känslor eller vilka förändringar som jag behöver göra.

Jag har inte haft min mens sedan juli 2016 när jag slutade med mina p-piller. Jag hade två blödningar förra sommaren men tveksamt om det var mens eller inte. Oavsett är det alldeles för länge. Har varit i kontakt med sjukvård men inte fått den hjälp jag behöver. Sjukvården har rekommenderat mig att börja äta p-piller igen för att "få tillbaka" min mens. Men jag har vägrat för jag har förstått att det inte är lösningen, utan att det är ett sätt att dämpa symptomet vilket blir en kortsiktig lösning - för mig har det viktigaste varit att förstå orsaken till problemet för att det ska bli hållbart. Att äta p-piller får inte igång min riktiga mens då det är en bortfallsblödning som inte styrs av samma mekanismer som när vi har vår naturliga mens. Det jag fått göra är att djupdyka i ämnet. Har läst på otroligt mycket själv men har nog inte varit riktigt redo att göra förändringen som krävs för att läka på riktigt.

Men tiden är här, jag är redo att göra jobbet och kommer göra det tillsammans med the queen Jenny Koos. Efter vår första session kunde vi konstatera att det är hypotalamus amenorré som innebär att signalerna mellan hjärnan och mina endokrina körtlarna inte fungerar som de ska. Vilket leder till hormonobalans och utebliven mens. Orsakerna kan vara flera, men ofta handlar det om en långvarig stress, både fysisk men framförallt mental och emotionell, där även träning- och energibalans i förhållande till återhämtning spelar in.

Nu är det dags att på allvar kapitulera, att lyssna inåt, hitta tillbaka till min inre visdom, till min naturliga rytm, till min cykel. Få tillgång till min kvinnliga kraft, till yin, till min intuition, till att känna in hjärtat och kroppen istället för att hela tiden vara i yang, den logiska delen, prestation, mål, styrka, att göra. På ett djupare plan, bortom mitt ego vet jag att jag fått den här utmaningen för att det är enda sättet att få mig att stanna upp, göra jobbet och den förändring som krävs.